Gerti nooter

FAMILIE NOOTER

In juni 1967 vertrekken Gerti en Noortje Nooter met hun drie zoontjes naar het Oost-Groenlandse dorpje Diilerilaaq. Als conservator van het Museon wil Gerti ter plekke onderzoeken hoe Groenland aan het veranderen is. Steeds meer inwoners van Diilerilaaq verruilen de harpoen voor het geweer, de kajak voor de motorboot en de traditionele trommel voor de gitaar. Ruim een jaar leeft de familie Nooter met de Inuit. Gerti doet onderzoek onder de mannen en gaat samen met ze op jacht. Noortje is de spil in huis, ontvangt gastvrij veel Groenlanders en leert van de vrouwen hoe je een zeehond vilt en een kajak repareert. In de jaren `70 en `80 keert Nooter, inmiddels conservator in Museum Volkenkunde, nog vaak terug naar Groenland.

 Jeroen toirkens

JEROEN TOIRKENS

Ondanks de modernisering, globalisering en klimaatverandering leven wereldwijd nog talloze volken in en van de natuur. Sinds 1999 brengt de Nederlandse fotograaf Jeroen Toirkens  het leven van deze nomaden in beeld. Voor zijn project 'NomadsLife ' gaat Jeroen in 2009 naar het Oost-Groenlandse dorp Diilerilaaq. In zijn bagage zitten 42 jaar oude foto's van het zelfde dorp. Hoewel de foto's bijna een halve eeuw eerder door Gerti en Noortje Nooter zijn gemaakt herkennen veel inwoners zichzelf en familieleden. De foto's vormen een brug tussen vroeger en nu. Inwoners van Diilerilaaq vertelden Jeroen Toirkens en journaliste Petra Sjouwerman verhalen over vroeger aan de hand van historisch fotomateriaal van Museum Volkenkunde en het Museon. De realiteit wordt met de camera vastgelegd. Tussen toen en nu lijkt een wereld van verschil te zitten. Lijkt, want sommige dingen zullen altijd hetzelfde zijn.

 

Kano

TOEKOMST

Het Museon en het Museum Volkenkunde hebben niet alleen foto`s uit Groenland verzameld. In de beeldarchieven kan je ook andere gebieden in de wereld ontdekken. Van Suriname tot Indonesiƫ, van Oost-Siberiƫ tot Zuid-Afrika. Net als op de foto`s van Groenland staan op veel afbeeldingen de mensen en hun cultuur centraal. In de toekomst wil het Museon en het Museum Volkenkunde onderzoeken welke fotocollecties nog meer gedeeld kunnen worden met de mensen die er op staan of met hun nakomelingen. Net als de Inuit kunnen zij kennis en verhalen aan de foto`s toevoegen. Mensen uit de hele wereld worden uitgenodigd hun persoonlijke geschiedenis met ons en met elkaar te delen.

Ook voor andere musea wordt het mogelijk om het 'Roots 2 Share'-concept in de praktijk te brengen. Met hen delen betrokkenen binnen het project graag de ontwikkelde software, kennis en praktijkervaring.